Saturday, March 17, 2012

PASCA E 13 : KERAJAAN DAP PENANG TOLONG ISLAM ?ANGKA YANG TIDAK BERMAKNA

 

BERIKUT IALAH HUJAH YANG SELALU DAP GUNAKAN :

" kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang yang dipimpin oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng telah sedaya upaya mengangkat martabat Islam sebagai agama Persekutuan dengan memberi lebih peruntukan kewangan berbanding dengan pentadbiran Barisan Nasional dahulu.( cara DAP martabatkan islam hanya dengan memeberi peruntukan kewangan sebagai gula-gula.Wah!!!! islam di beli dengan wang dan bukannya dengan pedoman akhlak dan hukum hakam)
Menurutnya, peruntukan bagi hal-ehwal agama Islam telah berganda dan kian meningkat setiap tahun sejak pentadbiran Pakatan Rakyat mengambil alih negeri pada 2008.

Perbandingan peruntukan Kerajaan Negeri untuk hal-ehwal agama Islam

2008 (BN) - RM12.5 juta-

DAP terlupa peruntukan kerajaan BN untuk membina masjid sehingga di Pulau Pinang selang 1 KM ke 3 KM ada masjid. Kenapa tak campurkan sekali peruntukan sedia ada kerajaan dalam pembinaan masjid. Sekiranya kerajaan BN ketika memerintah menyalurkan peruntukan tambahan yang banyak untuk islam , DAP akan jadikan isu, lihatlah UMNO mempergunakan Gerakan untuk kepentingan agama mereka.

Islam diberikan peruntukan yang banyak, tetapi buddha, hindhu dan kristian diberikan peruntukan yang kecil . Sebuah masjid yang bernilai RM 3 juta dan ke atas datangnya dari peruntukan kerajaan BN la bongok . Kenapa DAP menyorokkan kenyataan .

Tahun 2008 sahaja pembinaan masjid baru Bertam bernilai lebih dari RM 5 juta tidak dimasukan. Masjid masjid baru yang dibina sepanjang tahun 2008 tidak dimasukkan bajet peruntukannya oleh kerajaan negeri guan eng mereka takut sebenarnya.
2009 (PR) - RM20.5 juta

2010 (PR) - RM24.3 juta

2011 (PR) - RM33.3 juta


“Sekolah agama rakyat dan sekolah tahfiz juga diberi peruntukan tahunan di mana kerajaan BN dahulu tidak begitu bersungguh-sungguh melaksanakannya. Di samping itu, kerajaan negeri Pakatan juga memperuntukkan elaun tambahan sebanyak RM100,000 setahun kepada guru-guru KAFA,” tambah beliau

LALU GUAN ENG BANGGA DENGAN ANGKA RM 100 000. DIA TERLUPA DIA BERI KEPADA AGAMA LAIN LEBIH DARIPADA ITU. BK TAK MAU UNGKIT. SENYAP SENYAP CUKUP SEBAB MALIK KASSIM PUN BIUL DAN BODOH PUNYA EXCO.

SEPANJANG 4 TAHUN MEMERINTAH, TERNYATA KERAJAAN DAP TIDAK BERANI, SEKALI LAGI ULANG TIDAK BERANI MENYENARAIKAN BERAPAKAH JUMLAH MASJID YANG TELAH KERAJAAN DAP PENANG BINA UNTUK ISLAM? BK BAGI 2 HARI JAWAB? BK TANYA BERAPA JUMLAH MASJID YANG DAH DAP BINA?

UMAT ISLAM TERTIPU DENGAN ANGKA. JUMLAH YANG DIPAPARKAN HANYALAH UNTUK PEMBAYARAN ENROLMEN GAJI YANG BERKAITAN DENGAN ISLAM SEPERTI JAIPP, MAIPP , MAHKAMAH SYARIAH , SEKOLAH AGAMA RAKYAT, SAGUHATI TOP UP GURU KAFA,SAGUHATI HUFAZ, BANTU BAIK PULIH MASJID DAN SEKOLAH AGAMA DAN PROGRAM -PROGRAM KEAGAMAAN SAHAJA. LAIN-LAIN TAKDE. MENGAPAKAH GUAN ENG TAK BERANI MINTA KERAJAAN BN BANTU RM 30 JUTA UNTUK SEKOLH AGAMA RAKYAT DI PENANG. GUAN ENG KENA DESAK KERAJAAN BN BANTU SEKOLAH AGAMA RAKYAT DI PENANG DAN PERBANYAKKAN JUMLAH TAHFIZ DI PENANG . INI BARU BAGUS. YANG GUAN ENG MINTA RM 30 JUTA UNTUK SEKOLAH JIT SIN CAWANGAN SPS. BOLEHKAH INI BK SEBUT TIDAK ADIL?
BLOGGER PUN TUMPANG MENIPU.BK CABAR BLOGGER NI BUAT GRAF JUMLAH MASJID YANG DAP PENANG BINA UNTUK 4 TAHUN. BUAT UNJURAN GRAF SELANG 4 TAHUN CUKUP.PAPARKAN .
. PERUNTUKAN SEKOLAH AGAMA RAKYAT DISALURKAN OLEH KERAJAAN BN MELALUI JABATAN PELAJARAN NEGERI . ADUHHH APALAH LEMAH SANGAT.KALAU NAK JILAT SANGAT GUAN ENG MINTA LA GUAN ENG BAYAR SEMUA GAJI GURU KAFA DAN GAJI GURU SEKOLAH AGAMA RAKYAT. JANGAN BANTU SETAKAT BANTU BINA  MAKMAL DAN BANGUNAN PUN DAH KECOH, BANTU BAGI KERUSI MEJA PUN DAH BISING. ITUPUN BANTU BINA SAR MILIK PAS DAN PKR


KESIMPULAN BK : DAP PENANG BAGI PERUNTUKANBERSIFAT KOSMETIK DAN BUKAN SYIAR. KITA MAU BERSIFAT SYIAR. BK TAK MAU CAKAP BANYAK LA. BUAT MASJID, BUAT SAR BANYAK-BANYAK, BAIK PULIH SURAU, BAGI SISTEM SIARA TERBAIK SETIAP MASJID YANG BILA AZAN BOLEH MEMECAH KESUNYIAN SUBUH DI PAYA TERUBUNG DAN AIR HITAM, BAGILAH SURAU DI SETIAP KAWASAN BANGUNAN BARU, DESAK PEMAJU BINA SURAU DI KAWASAN PERUMAHAN BARU .YANG NI CUKUP DULU.