Wednesday, February 22, 2012

PASCA E 13 : DENDA TAK PAKAI TUDUNG DI KELANTAN :DIMANA LAUNGAN HAK ASASI DAP ATAU TARBIYYAH DAKWAH

KOTA BHARU – Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup aurat di sini malam kelmarin.

Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat dengan sempurna.
Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002).


ANGGOTA penguat kuasa MPKB-BRI memeriksa peniaga dan pembantu kedai yang tidak menutup aurat di Pasar Borong Wakaf Che Yeh, Kota Bharu.


Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu. “Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini,” katanya.

Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan ketat serta berseluar panjang ketat.
- Kosmo

BAGAIMANA PULA HUKUM MACAM NI PULA UNTUK KERAJAAN PAS KELANTAN

MACAM NI HUKUM APA PULA. PAKAI TUDUNG TAPI NAMPAK SUSUK TUBUH BADAN. NAMPAK SEGALANYA. TIADA KE UNDANG-UNDANG DI KELANTAN TERHADAP DEDAHKAN TUBUH BADAN ATAU BERPAKAIAN SEKSI.
KALAU MACAM NI BERTUDUNG, TAPI PAKAI SESKI NAMPAK BUAH DADA? ADA TAK ENAKMEN DALAM KERAJAAN TEMPATAN KELANTAN
KALAU MACAM NI PULAK.PAKAI TUDUNG TAPI SELUAR PENDEK

YANG NI BARU BETUI IKUT HUKUM CARA DAN PEMAKAIAN TUDUNG. KERAJAAN KELANTAN BUAT HUKUM SENDIRI. TARBIYYAH TAK BERJALAN. YANG DIA NAMPAK TAK PAKAI TUDUNG HARAM. MEMANG LA HARAM. TAPI TARBIYYAH DAKWAH PI MANA?PAKAI TUDUNG PUN KALAU BUKA AURAT WAT PE TOK GURU
TAK KENA DENDA PULA. BENDERA KELATE DEKAT PUNGKOQ JER....

SOALAN BK KEPADA KERAJAAN KELANTAN :
TAHNIAH ATAS PERJUANGAN MEMASTIKAN WANITA MENUTUP AURAT
TAPI BIAR BIJAK JANGAN BIUL......................