Sunday, October 30, 2011

GUAN ENG TAK TAHU BERBELANJA DAN MENGURUS. TEKTIKAL KONONNYA BERJIMAT


kata kawan teman :

"Peruntukan kepada Pejabat Ketua Menteri dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri pada 2010 berjumlah RM 328.26 juta. Akan tetapi hanya sejumlah RM179.54juta dibelanjakan, iaitu 54.7%. Sebanyak 23 projek yang dicadang dalam bajet tidak dapat disiapkan atau tidak dilaksanakan.
Tektik untuk mendapatkan surplus dari bajet defisit? Peruntukan tinggi dalam bajet, tapi tidak dibelanjakan dengan sengaja untuk menunjukkan pengurusan kewangan cekap dan berhemah? Atau ketidakcekapan dalam merancang dan mengurus pembangunan untuk rakyat?

BAGI TEMAN MUDAH SAHAJA. DALAM PENGURUSAN DAN PERANCANGAN, KEGAGALAN MELAKSANAKAN PERANCANGAN ADALAH BUKTI JELAS KELEMAHAN DALAM KEPIMPINAN. GUAN ENG BERJIMAT ATAU TAK TAHU ( BENAK) DALAM PENTADBIRAN. DENGAN ORANG KAMPUNG BOLEH LA BERBOHONG . KALAU GUAN ENG KATA DIA PANDAI BERJIMAT, KAN LEBIH BAIK, ELAUN KETUA MENTERI DAN EXCO DI TURUNKAN SERTA MERTA?DALAM PENTADBIRAN KERAJAAN PULA, BAGI MANA-MANA KETUA JABATAN YANG GAGAL MENGURUSKAN KEWANGAN, BERERTI DIA SEORANG KETUA JABATAN YANG LEMBAB DAN BUKANNYA BIJAK DAN PANDAI MENJIMATKAN WANG.