Saturday, September 17, 2011

FITNAH KE ATAS JEREJAK RAIN FOREST OLEH GUAN ENG

RISALAH AWAL YANG KERAJAAN NEGERI KELUARKAN SEBELUM INI SELEPAS TAN SRI KOH MEMBANGKITKAN ISU PULAU JEREJAK
ADALAH TIDAK ADIL DAN TIDAK BIJAK GUAN ENG MENYATAKAN JEREJAK AKAN TERUS RUGI SEDANGKAN PROJEK INI MASIH LAGI TERUS BERJALAN MENGIKUT FASA PERANCANGANNYA. SOALNYA APAKAH GUAN ENG MAHU JEREJAK DIKUASAI SEPENUHNYA OLEH SYARIKAT DARI SINGAPURA DAN BOLEH DIJADIKAN  PUSAT BEBAS HIBURAN?PDC SEBABAI PEMEGANG SAHAM SEBANYAK 49% SEHARUSNYA BERSAMA DENGAN RAKAN NIAGANYA IAITU UDA DI DALAM TERUS MEMAJUKAN JEREJAK. MENGAPAKAH GUAN ENG MAHU MENGHENTIKANNYA.

MARI KITA MELIHAT TENTANG PEMBATALAN PEMBINAAN PGCC YANG GUAN ENG KATAKAN MEMBAZIR . TETAPI GUAN ENG BERSAMA ECO MERIDIAN BINA PROJEK sPICE YANG MENYEBABKAN MPPP MELABUR SEBANYAK RM 50 JUTA.APAKAH GUAN ENG YAKIN PROJEK INI BERJAYA?

SUDAHLAH MELABUR RM 50 JUTA, MPPP KENA SEDIAKAN TAPAK RUMAH SECARA PERCUMA LAGI. SP SETIA SEPERTI ANAK EMAS GUAN ENG. PENJUALAN TANAH TAPAK HOTEL LIMA BINTANG PULA HANYA BERNILAI RM 100 BAGI SETIAP KAKI PERSEGI.MENGAPAKAH PROJEK YANG MERUGIKAN KERAJAAN NEGERI BERNILAI HAMPIR RM 480 JUTA INI DITERUSKAN JUGA SEDANGKAN TERNYATA RUGI RM 480 JUTA. APA PULA KAITAN SP SETIA SEHINGA TERLALU DI JADIKAN SEPERTI ANAK EMAS?

ANTARA HUJAH GUAN ENG DALAM HAL TANAH JEREJAK :

Isu Tanah RM10.6 Juta

Permohonan tanah di Pulau Jerejak telah dibuat oleh TIR pada 19 November 1997 dan kelulusan oleh Kerajaan Negeri telah diperolehi pada 15 Januari 2001. Tempoh pajakan adalah selama 60 tahun yang akan tamat tempohnya pada 10 Oktober 2062.

Jumlah premium tanah yang dikenakan oleh Kerajaan Negeri ialah RM12.95 juta (iaitu RM3.72 skp) bagi tanah berkeluasan 80 ekar. Kadar faedah yang dikenakan ialah 4% setahun dan tempoh pembayaran balik ialah dari tahun 2004 sehingga 2013 (selama 10 tahun).
Setakat ini, jumlah yang telah dibayar oleh TIR adalah sebanyak RM4.63 juta (termasuk faedah sebanyak RM0.47 juta). Baki yang masih belum dijelaskan adalah sebanyak RM10.60 juta (termasuk faedah sebanyak RM1.81 juta). TIR tidak mampu membayar ansuran mengikut jadual yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri disebabkan oleh prestasi kewangan syarikat yang tidak baik

SAHABAT PEMBACA SEKALIAN. GUAN ENG MENYATAKAN KERAJAAN NEGERI RUGI RM 10.6 JUTA AKIBAT KEGAGALAN PEMBAYARAN PREMIUM TANAH. GUAN ENG NAMPAK RUGI RM 10.6 JUTA , NAMUN GUAN ENG TERLUPA KERAJAAN NEGERI RUGI RM 27 JUTA DALAM KES PEMBERIAN TANAH KEPADA PEMBINAAN HOTEL LIMA BINTANG DALAM PROJEK SPICE. WALAUPUN TIR MASIH BERHUTANG, NAMUN TIR TETAP MAMPU MEMBAYARNYA. TETAPI DALAM KES SPICE KERAJAAN NEGERI SAH AKAN RUGI RM 27 JUTA KERANA PENJUALAN TANAH KEPADA SYARIKAT BERKENAAN PADA KADAR RM 100( HARGA SEMASA  RM 300 KAKI PERSEGI)

GUAN ENG BISING KERANA KERAJAAN BN TERDAHULU BOLEH MEMBERIKAN GERAN KEPADA TIR SEDANGKAN PREMIUM BELUM DILANGSAIKAN. TETAPI KENAPA GUAN ENG TAK BISING MENGAPA PULA DIA BOLEH MENJUAL TANAH KEPADA PROJEK HOTEL  LIMA BINTANG PADA KADAR RM 10O KAKI PERSEGI?

MANA YANG LEBIH BESAR RUGI?

PULAU JEREJAK RM 10.6 JUTA
HOTEL LIMA BINTANG DI BAWAH PROJEK SPICE        KERAJAAN NEGERI RUGI RM 27 JUTA.