Tuesday, July 2, 2013

PRU 14 : PSM DASAR MUKA TAK MALU. PR DAH BUANG NAK MASUK JUGA?


Kongres ke-15 Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang berakhir minggu lepas memutuskan untuk meneruskan rundingan dengan Pakatan Rakyat bagi menyertai gabungan tersebut.

"PSM sedia terus dialog dengan Pakatan atas dasar saling hormat-menghormati," laman Twitter parti itu dipetik.

Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan (bawah) sewaktu dihubungi Malaysiakini bagaimanapun menjelaskan, penyertaan parti itu ke dalam Pakatan bukan terletak di tangan PSM kerana ia memerlukan kelulusan Pakatan Rakyat sendiri.

"Jadi kami akan teruskan rundingan dan ia (penyertaan ke dalam Pakatan) bergantung kepada hasil rundingan itu," katanya.

Namun tegasnya, pada masa sama PSM juga akan menggerakkan usaha ke arah penubuhan 'Gabungan Kiri' yang menurutnya akan didokong organisasi seperti Parti Rakyat Malaysia (PRM) dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bagi "melawan kuasa neo-liberal dan kapitalis".
Kongres tiga hari bermula pada 28 Jun lalu di Cameron Highland itu antara lain turut membuat ketetapan menukar sistem keahlian daripada sistem keahlian terkawal kepada sistem keahlian terbuka.

Kongres parti beraliran kiri itu juga juga turut memutuskan agar PSM bertanding menggunakan logo mereka sendiri dalam pilihan raya umum akan datang.
ULASAN BK

MUDAH SAHAJA AKU NAK HABAQ. PR INI LIBERAL MELAMPAU . PSM SOSIALIS MELAMPAU. KEDUA DUA NYA DAN SEMUA DALAM PASUKAN INI JELAS MENGAMALKAN FAHAMAN LIBERAL SOSIALIS . THATS ALL