Monday, May 21, 2012

PASCA E 13 : MALIK KASSIM BAPAK PENIPU .MALUKAN MAIPP


PENIPUAN MALIK TERHADAP UMAT ISLAM DALAM KES JENAZAH SEORANG BUKAN ISLAM YANG TELAH PUN MEMELUK AGAMA ISLAM DI FARLIM , AIR HITAM PULAU PINANG.

1. MALIK KASSIM MENYATAKAN MUFTI PULAU PINANG MEMBENARKAN JENZAH TERSEBUT DIBIARKAN LAMA TANPA DI URUS

2. APABILA SAUDARA HAIFIZ NORDIN MENGHUBUNGI SS DATO MUFTI YANG BERADA DI BRUNIE, BELIAU MENAFIKAN SEKERAS KERASNYA

3. MALIK KASSIM MENYATAKAN TIMBALAN MUFTI MEWAKILI MUFTI DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN TERSEBUT.NAMUN, TIMBALAN MUFTI JUGA MENAFIKAN

4. MALIK KASSIM WAJIB SYARIE MENANGGUNG DOSA KE ATAS PENGUURSAN JENAZAH TERSEBUT

5. MALIK KASSIM LEMBAB DALAM MENGURUSKAN KES KES BERKAITAN JENAZAH UMAT ISLAM

6. MALIK KASSIM SERING MENUDING JARI KE ARAH JAIPP DAN MUFTI DALAM SEGALA KEPUTUSAN SALAH YANG DIBUAT SENDIRI OLEH BELIAU.

SO......MALULAH MAIPP ADA YDP YANG PEMBOHONG. MAJLIS AGAMA ISLAM YDPNYA PEMBOHONG. TAK LAYAK JADI SAKSI PERUNDANGAN ISLAM SEBAB SAH SAH MEMBOHONG.

MALIK KASSIM PI BELAJAQ AGAMA LAIN. BACA BAWAH INI :

Pandangan (Timb. Syeikh al-Azhar) Syeikh Abdul Fattah 'Allam pada 2009 tentang isu perebutan mayat Islam dengan keluarganya yang bukan Islam. Kesimpulan daripada jawapan beliau adalah seperti berikut:


 
"Beliau berpandangan bahawa harus diserahkan mayat orang Islam untuk dikebumikan di perkuburan bukan Islam sebagaimana harus diserahkan mayat orang Islam kepada bukan Islam untuk diadakan ritual bukan Islam sekiranya ditakuti akan berlakunya perbalahan dan persengketaan besar antara umat Islam dan bukan Islam. Bagaimanapun mayat tersebut hendaklah diuruskan secara Islam terlebih dahulu spt dimandi, dikafan dan disolatkan. Beliau berhujah berdasarkan kaedah ‘al-dharar yuzal’ iaitu ‘bahaya dihilangkan’ dalam perkara yang melibatkan kepentingan umum. Namun, sekiranya tidak wujud sebarang masalah, maka ia kembali kepada hukum asal iaitu wajib dikebumikan di perkuburan orang Islam dan tidak diadakan upacara ritual bukan Islam ke atas mayat orang Islam"