Wednesday, March 21, 2012

PASCA E 13 : EKSKLUSIF MANIFESTO DAP PULAU PINANG PILIHANRAYA KE 12 DIBONGKAR

Kenyataan akhbar oleh Lim Guan Eng di Pulau Pinang pada Selasa 19 Februari 2008.
DAP telah mengenalpasti 8 isu utama Pilihanraya Umum di Pulau Pinang untuk membuat keputusan samada untuk menyokong rakyat Malaysia membuat perubahan menuju demokrasi ataupun meneruskan dominasi kekuasaan UMNO.
DAP telah mengenalpasti 8 isu utama Pilihanraya Umum di Pulau Pinang untuk membuat keputusan samada untuk menyokong rakyat Malaysia membuat perubahan menuju demokrasi ataupun meneruskan dominasi kekuasaan UMNO yang menghambat demokrasi kepada sebelah pihak sahaja. Sebagai Negeri kelahiran Perdana Menteri, pengundi di Pulau Pinang akan memainkan peranan penting dalam pembentukkan kerajaan persekutuan pada pilihanraya umum akan datang.
BN bukan sahaja menjangka akan memenangi pilihanraya umum 2008, tetapi BN juga menjangkakan akan menang besar. Persoalannya adakah kita akan membenarkan BN mendapat mandat besar seperti tsunami politik dulu dimana BN memenangi 91 % daripada kerusi Parlimen. Terdapat 8 kunci utama persoalan mengapa kita perlu menempatkan  lebih ramai “ Rockets” di kedua-dua tempat di Parlimen dan di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

1.      Katakan TIDAK Kepada Dominasi Kekuasaan Politik UMNO
·         Pertahankan demokrasi dengan cara mendapatkan sokongan rakyat untuk mencegah demokrasi kepada sebelah pihak sahaja.
·         Pecahan sempadan seterusnya akan dilaksanakan pada tahun 2010,  dengan hanya dapat dilakukan sekiranya dapat merubah 2/3 daripada majoriti  kerusi.
·         UMNO akan menyuarakan permintaan tambahan kerusi untuk memudahkan mendapatkan jawatan Ketua Menteri pada 2013.
·         Menafikan majority 2/3 BN untuk mencegah dari UMNO meningkatkan peruntukkan jumlah kerusi.
·         Kerajaan Pulau Pinang telah kehilangan kuasa dalam sector pengangkutan awam dan bekalan air kepada kawalan kerajaan persekutuan.

2.      Ekonomi Dinamik Untuk Masa Depan Pulau Pinang
·         Menganjurkan dan mempromosikan ekonomi pihak berkepentingan kepada semua dimana syarikat yang memperoleh kontrak dengan kerajaan melebihi RM 10 Juta di Pulau Pinang, perlu menyumbangkan sebahagian daripada keuntungan mereka.
·         Menarik minat pelabur yang mampu membayar gaji pekerja dengan lebih tinggi ( bukannya membayar gaji rendah yang akan menyebabkan kemasukan buruh asing yang murah).
·         Mentadbir pemerintahan kerajaan yang bebas daripada NEP, Rasuah, ketidakcekapan yang hanya akan mendatangkan faedah kepada segelintir kumpulan kecil orang-orang UMNO sahaja.
·         Menaiktaraf industri Hi-Tech, pembuatan dan IKS/PKS pada rangkaian nilai global.
·         Meremajakan sector pelancongan dan perkhidmatan industri dengan cara membina persekitaran hijau seperti pembinaan Zoo Pulau Pinang yang baru, hotel dan kawasan Warisan Pelancongan.
·         Merombak dan menyusun semula Perbadanan Kemajuan Pulau Pinang, Pelaburan Pulau Pinang, Pusat Pembangunan Kemahiran Pulau Pinang dan Pelaburan Autoriti Pulau Pinang untuk merangsang kemasukan lebihan  pelaburan  asing.
·         Pelan komprehensif untuk menggalakkan ekonomi berasaskan pengetahuan untuk menyelamatkan Pulau Pinang dalam dunia globalisasi yang pesat berubah.
·         Menembusi Diaspora Pulau Pinang untuk program “ Brain Gain”  
3.      Sosial & Alam Sekitar
·         Kemampuan memiliki rumah untuk semua.
·         Meningkatkan keadilan sosial dan membenteras apa sahaja bentuk diskriminasi termasuklah diskriminasi terhadap jantina, bangsa, agama dan kurang upaya.
·         Menurunkan kadar jenayah dan meningkatkan keselamatan awam dengan meletakkan lebih ramai polis di jalanan.
·         Memperbanyakkan kawasan hijau dan menghentikan projek pembangunan yang berleluasa seperti contoh Pusat Bandar Global Pulau Pinang (PGCC) yang tidak mematuhi peraturan dan tidak dimasukkan atau dinyatakan dalam draf rancangan penstrukturan Pulau Pinang 2005-2010.
·         Mengatasi masalah pencemaran alam sekitar di Sungai Juru dan Sungai Pinang.

4.      Pemikiran dan Malaysia Global
·         Keadaan system pendidikan kita adalah menyedihkan. Tidak dapat diduga bagaimana kerajaan BN boleh memperuntukkan lebih dari RM 1 Trilion untuk projek koridor dan bukannya memberi tumpuan kepada pembinaan system pendidikan yang baik yang jelas menjadi tunggak kepada kejayaan ekonomi Negara.
·         Kami hendak mendesak kerajaan BN untuk tidak melibatkan sebarang unsur-unsur politik dan politik keagamaan didalam Sekolah Kebangsaan, menerima dan juga menyalurkan peruntukkan kewangan kepada semua Sekolah Venakular dan menghormati hak pendidikan bahasa ibunda kepada semua pelajar.
·         Kami menyokong matapelajaran Matematik dan Sains diajar dalam bahasa ibunda pelajar manakala pelajar memberi tumpuan kepada meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris mereka melalui kelas tambahan.
·         Kami mahu memastikan Institusi Pengajian Tinggi kita mencapai tahap akreditasi dan pengiktirafan yang tinggi daripada badan-badan antarabangsa untuk membina tenaga kerja yang mahir dan bertaraf dunia dalam usaha untuk bersaing secara berkesan dengan Negara-negara lain. Zaman pengeluaran kos rendah telah berlalu.


5.      Memulihkan Pilihanraya Kerajaan Tempatan
·         Wakil-wakil yang dipilih untuk berkhidmat dalam Kerajaan Tempatan untuk melaksanakan kerja-kerja Majlis Tempatan, tidak cekap dan menyeleweng. Perkara ini merupakan satu penghinaan terhadap demokrasi.
·         Memulihkan Pilihanraya Kerajaan Tempatan sebagaimana yang diperuntukkan dibawah Artikel 113 (4) dalam perlembagaan.
·         Pembiayaan penuh untuk akauntabiliti, perbelanjaan dan penguatkuasaan undang-undang untuk memastikan ketelusan serta keadilan dan bukannya ketidakadilan seperti kes-kes dimana hanya beberapa penjaja yang dihukum sebaliknya  bangunan haram yang didirikan oleh UMNO Tanjong tidak dirobohkan.

6.      Menghormati Kedaulatan Undang-undang & Hak-hak Asasi Manusia
·         Tiada perobohan haram rumah ibadat untuk semua agama seperti Kuil Tow Boo Keong di Bukit Mertajam.
·         Kebebasan beragama, menyuarakan pendapat dan kebebasan bertindak menggubal maklumat.
·         Memasang papan tanda jalan dalam bahasa lain.
·         Tender terbuka bagi semua projek Kerajaan Negeri, dengan keutamaan diberikan kepada Perbadanan Kontraktor Pulau Pinang dengan semua butiran dipamerkan untuk tontonan awam.
·         Melaksanakan undang-undang integriti yang memeerlukan pengistiharan harta bagi semua pegawai awam.

7.      Selamat Tinggal Kepada Masalah Pengangkutan Awam dan Lalu Lintas
·         Kerajaan Negeri perlu mengekalkan kawalan mutlak terhadap lessen dan operasi sistem pengangkutan awam untuk memastikan kualiti perkhidmatan.
·         Pendekatan holistik – Menyepadukan system pengangkutan yang pelbagai seperti bus, feri, perkhidmatan rapid transit (MRT) dengan rangkaian transit yang menyeluruh.

8.      Merosakkan Sama Sekali Kuasa Mutlak
·         Dengan pecahan sistem pemeriksaan dan imbangan institusi seperti Badan Kehakiman, Agensi Rasuah dan Polis dalam Parlimen dan Dewan Undangan Negeri perlu ada suara pembangkang yang kuat.
·         Adalah penting untuk memastikan calon-calon pembangkang yang cukup dalam kedua-dua Dewan Undangan Negeri dan Parlimen kerana tidak ada banyak kerusi yang diperuntukkan untuk dimenangi.
·         Peranan DAP dikedua-dua Dewan Undangan Negeri dan Parlimen adalah untuk memastikan tidak ada komuniti yang ditinggalkan dalam proses pembangunan. Kami akan memperjuangkan hak semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, kepercayaan, agama dan jantina.

Rakyat Malaysia berasa tidak berdaya sekiranya terus diterajui oleh wakil rakyat BN yang memperbodohkan kepandaian kita dalam ucapan mereka serta tingkahlaku mereka yang memalukan. Rakyat Malaysia seharusnya diberi peluang untuk mereka dengan  membuat perubahan daripada memilih sebuah Negara satu parti sahaja kepada Negara demokrasi yang seimbang.

ULASAN BK : SEMUANYA OMONG-OMONG KOSONG. DAH 4 TAHUN LEBIH. DAP GAGAL MENYELESAIKAN WALAUPUN 30% DARIPADA JANJI MANIFESTO DI ATAS.APA YANG DAP LAKSANAKAN SEKARANG TIDAK TERMAKTUB DALAM MANIFESTONYA.MISALNYA PENTADBIRAN CARA GAYA UMAR ABDUL AZIZ, BANTUAN BERBENTUK RASUAH KEPADA RAKYAT DAN SEBAGAINYA.

RAKYAT PENANG DI BOHONG OLEH DAP, PKR DAN PAS. KASIHAN NYER.