Thursday, March 22, 2012

PASCA E 13 : AYUH RAKYAT PENANG.BANGKIT, LAWAN DAN NYATAKAN PROTES. KERAJAAN DAP NAK JUAL TANAH RAKYAT


KENYATAAN YANG DI BUAT OLEH GUAN ENG DALAM BULETIN MUTIARA JELAS MENUNJUKKAN KERAJAAN NEGERI DAP MAHU MENGGADAI PULAU PINANG KEPADA KAPITALIS. SUKU DARIPADA TANAH RAKYAT PULAU PINANG AKAN DI JUAL KEPADA KAPITALIS ATAS NAMA PROJEK MENGURANGKAN KESESAKAN. PROJEK INI TERNYATA GAGAL MALAH BAKAL MENAMBAHKAN BILANGAN KENDERAAN.GUAN ENG MAHU MENGUBAH LANSKAP PENANG SEPERTI HONGKONG ATAU SINGAPURA.  BACA MAKLUMAT BERIKUT :

SYARIKAT YANG BERMINAT :

1. SYARIKAT TEMPATAN   7
2. CHINA  2
3.KOREA     1
4. CHINA KOREA      1

PROJEK INI DIBIAYAI PENUH OLEH KERAJAAN NEGERI PENANG BERKONSEPKAN PERTUKARAN TANAH KEPADA PEMAJU YANG BERNILAI RM 8 BILION. BANYAK TU. GUAN ENG DENGAN BONGKAK MENYATAKAN PENANG SEBUAH NEGERI YANG PERTAMA TIDAK AKAN MENGHARAPKAN BANTUAN KERAJAAN PUSAT DALAM MEMBANGUNKAN PROJEK INI.

WAHAI RAKYAT PULAU PINANG, BANGKIT BERDEMO , BANTAH PROJEK YANG MEMBAZIR INI. PROJEK INI SEBENARNYA MAHU MENJUAL TANAH RAKYAT. TANAH KERAJAAN NEGERI SEPATUTNYA BOLEH DIBERIKAN KEPADA RAKYAT TETAPI KERANA TAMAK TANAH AKAN DI SERAHKAN KEPADA PEMAJU.

WAHAI RAKYAT PENANG, MASIH INGATKAH LAGI PROJEK MRT  YANG KERAJAAN BN INGIN BUAT UNTUK MENGURANGKAN KESESAKAN? SEPATUTNYA KERAJAAN NEGERI BINA PROJEK LRT ATAU MRT. BUKAN BINA TEROWONG. BINA TEROWONG AKAN MENAMBAH BILANGAN KERETA. LIHAT BAGAIMANA YANG KERAJAAN BUAT DI KL. PENANG AKAN MENJADI TEPU KENDERAAN SELEPAS ADANYA PROJEK TEROWONG.

RAKYAT PENANG, BAYANGKAN KERETA AKAN MASUK DARI ARAH JAMBATAN PERTAMA, JAMBATAN KEDUA DAN TEROWONG. 3 KALI GANDA KERETA AKAN MASUK. BAGAIMANAKAH KEADAAN PENANG KETIKA ITU? ATAU PROJEK INI SEBAGAI LANGKAH MENJADIKAN SEBELAH PULAU SEBAGAI KAWASAN ELIT KAYA SAHAJA?

WAHAI RAKYAT PENANG, TANAH DIMANAKAH YANG BAKAL KERAJAAN DAP GADAIKAN KEPADA KAPITALIS?

BERAPAKAH LUAS TANAH TERSEBUT?

DALAM MESYUARAT EXCO GUAN ENG TAK SEBUT PASAL INI?

BAYANGKAN RM 8 BILLION NAK DISERAHKAN KEPADA PEMAJU?LUAS MANA TANAH RM 8 BILLION? KAPITALIS BAKAL MENCEKIK DARAH. RM 8 BILLION MESTI AKAN MEMBERI PULANGAN YANG BESAR KEPADA KAPITALIS. MAKA HARGA BANGUNAN DI ATAS TANAH YANG AKAN DISERAHKAN KEPADA KAPITALIS SUDAH PASTI DIJUAL DENGAN HARGA JUTA ATAU RATUSAN RIBU. KAPITALIS MAHU UNTUNG CEPAT. RM 8 BILLION MESTI MEMBERI KESAN PULANGAN SEKALI GANDA KEPADA RM 18 BILLION ATAU LEBIH DARIPADA ITU.

BERIKUT BK SERTAKAN KELUASAN TANAH KERAJAAN DI PULAU PINANG.

KAWASAN                    KELUASAN

SPU                                 6113.9340 EKAR  / 54913.4860 EKAR ( 11.13 %)
SPT                                 4715.4320 EKAR  / 47 945.7390 EKAR ( 9.83%)
SPS                                 3224.6502 EKAR  /46 186.3113 EKAR(6.98 %)
TL                                   11 578.7070 EKAR  /24 958.2483 EKAR (46.39 %)
BD                                   10 019.7042 EKAR  / 38 771.9608 EKAR ( 25.84 % )

( SUMBER ICU PULAU PINANG TAHUN 2010)

RAKYAT PULAU PINANG, BK YAKIN TANAH YANG AKAN DISERAHKAN KEPADA KAPITALIS MESTILAH TANAH BERNILAI KOMERSIAL DI TIMUR LAUT DAN BARAT DAYA. SOALNYA SEKARANG BERAPA RIBU EKAR AKAN DI GADAIKAN DEMI TEROWONG DAN PROJEK YANG MEMBAZIR.PELBAGAI CARA YANG MENJIMATKAN SEPERTI MEMBINA  LRT ATAU MRT.

TANAH INI IALAH TANAH RAKYAT. TANAH INI ADALAH TANAH KAUM CINA, TANAH KAUM INDIA DAN TANAH KAUM MELAYU. ANAK CUCU KAMI AKAN BERSAMA DI SINI. JIKA SEMUANYA DISERAHKAN KEPADA PEMAJU, KEMANAKAH MEREKA AKAN TINGGAL. BAYANGKAN ANDAIKAN 5000 EKAR AKAN DISERAHKAN KEPADA KAPITALIS , BERMAKNA 5000 EKAR YANG BOLEH DIMAJUKAN DENGAN RUMAH KOS RENDAH ATAU SEDERHANA  UNTUK RAKYAT TERPAKSA DI KORBANKAN. INI PERSOALAN MASA DEPAN RAKYAT PULAU PINANG. INI BUKAN SOAL CINA, SOAL MELAYU ATAU SOAL INDIA. INI SOAL SURVIVAL RAKYAT. KAUM CINA MELAYU DAN INDIA TEMPATAN PASTI TIDAK MAMPU MEMBELI RUMAH BERNILAI RM 600 000 KE ATAS. BUKAN SEMUA YANG MAMPU BELI. JADI SIAPAKAH PEMBELI PROJEK PEMBANGUNAN KAPITALIS INI? APAKAH ORANG ASING?

NANTIKAN PENDEDAHAN LANJUT....................