Monday, August 15, 2011

MOHON FATWA PULAU PINANG PUTUSKAN HUKUM MEMBAZIR MEMBUAT PAPAN TANDA

APA HUKUM MEMBAZIR MEMBINA PAPAN TANDA UNTUK MENYATAKAN BAHAWA NIK AZIZ MELAKSANAKAN PROGRAM AL QURAN. TIDAKKAH INI BIDAAH DALALAH YANG TERNYATA MEMBAZIR. TIADA SATU FAEDAH PUN DALAM PAPAN TANDA YANG DIBUAT. HANYA SEKADAR NAK MAKLUMKAN KEPADA RAKYAT. APA HUKUM YANG BOLEH MAJLIS FATWA PULAU PINANG BUAT?APAKAH AKAN KELUAR HUKUM LARANGAN MEMBINA PAPAN TANDA YANG MEMBAZIRKAN WANG RAKYAT.


Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, terkejut dengan sikap sebilangan pemimpin parti itu di Kelantan yang gagal menunjukkan ciri keislaman seperti yang dilaungkan parti.Beliau berkata, dalam satu pertemuan dengan pemimpin Pas baru-baru ini, beliau ada mengedarkan borang mengandungi soalan mengenai kekerapan mereka dalam mengerjakan solat secara berjemaah, dhuha dan tahajjud.

“Dalam pertemuan dengan pemimpin Pas peringkat pertengahan itu, saya beri borang yang mengandungi soalan berikut iaitu kalau sembahyang jemaah, berapa kali dalam sehari; dhuha berapa kali dalam seminggu dan tahajjud berapa kali dalam sebulan.

“Jawapan yang diterima amat memeranjatkan, tidak sedap nyawa (sesak nafas), keadaannya seolah-olah menunjukkan ia tidak ada sebarang perubahan yang berlaku (dalam mengembangkan syiar Islam) di kalangan pemimpin Pas itu.

“Dalam lebih 200 orang terbabit dalam soal selidik itu, yang sembahyang jemaah ialah antara 14 atau 15 orang saja berbuat demikian; sembahyang dhuha jumlahnya rendah dan sembahyang tahajjud, lagi rendah,” katanya.

TEMAN TAK TERKEJUT LANGSUNG DENGAN AMAL YANG PUAK-PUAK PAS LAKUKAN. MEREKA NI CAKAP BUKAN MAIN KUAT. TAPI AMALAN SUNAT POCIK. TANYA MAHFUZ ANTARA TAHAJJUD DAN QIAMULLAIL . BERAPA KALI DIA BUAT? CUBA SEMAK DOA SOLAT SUNAT DHUHA PADA MAHFUZ?